Nieuwsbrief

Inschrijven voor de Kawasaki nieuwsbrief?
Vul dan onderstaand uw E-mailadres in!

28 maart 2023 Kawasaki viert 50 jaar Jet Ski

Als pionier op het gebied van Personal-Water-Craft (PWC) viert Kawasaki in 2023 het 50-jarig bestaan van de Jet Ski. Door zijn enorme bekendheid is Jet Ski een algemeen gebruikte term voor waterscooters en werkwoord geworden terwijl het een geregistreerd trademark is. Alleen Kawasaki PWC’s mogen dus de naam Jet Ski dragen. De afgelopen vijf decennia zijn niet alleen een prachtige tijdlijn waarin niet alleen Kawasaki’s innovaties te zien zijn maar ook de evolutie van een éénpersoons tweetakt tot de high-tech machines van vandaag de dag.

De eerste modellen werden voornamelijk gebruikt voor onderzoek en racing maar al snel werd er gestart met massaproductie na de lancering van de JS serie. Deze solo stand-up Jet Ski’s waren uitgerust met een watergekoelde tweecilinder met carburateurs en werden voortgestuwd via een impeller aan de binnenzijde van de machine. Het water stroomt hierbij via een, op de romp gemonteerd, rooster naar binnen en wordt vervolgens door de motor als hogedrukpomp via een geïntegreerde impeller naar buitengedreven. Deze technologie werd vervolgens snel overgenomen door andere waterscooter fabrikanten.
 
Midden jaren ’80 gaat Kawasaki weer een stap verder met de toevoeging van verstelbare trim. Hierdoor wordt het mogelijk om het vaarkarakter te veranderen op het water. Met de introductie van de X-2, Kawasaki’s eerste tweezits Jet Ski, maakt een heel nieuw publiek kennis met deze vorm van watersport. PWC’s onder de aandacht brengen stond, naast innovatieve technologie, centraal in Kawasaki’s filosofie. In 1994 werd het ST model gelanceerd welke maar plaats bood aan maar liefst 3 personen. Een feature welke vandaag de dag nog steeds present is.
 
Ook het vermogen van de Jet Ski steeg gestaag. Eind jaren ’90 staat de teller op 150pk met de introductie van de Ultra 150. Later volgde de 1100 STX met brandstofinjectie en de STX-12F, Kawasaki’s eerste viertakt model met het motorblok uit de enorm krachtige Ninja ZX-12R motorfiets. In 2007 introduceerde Kawasaki zijn eerste Jet Ski model met supercharger, in 2011 beschikt het krachtigste model al over 300pk. Na een afwezigheid van 5 jaar keert er ook een weer een solo model terug in de line-up in de vorm van de ‘’stand up’’ SX-R.
 
Op dit moment wordt de Jet Ski legende aangevoerd door de Ultra modellen welke technologie, comfort, vermogen en vaarplezier naar een nieuw niveau tillen.
 
Al sinds 1973 is de Kawasaki Jet Ski leider op het gebied van PWC’s. Meer dan 60 verschillende modellen dragen de legendarisch naam en introduceerde op hun beurt vele innovaties op het gebied van technologie, prestaties en veiligheid. Kawasaki en Jet Ski zijn synoniem voor kwaliteit en innovatie en zijn niet weg te denken uit de PWC-geschiedenis.