Nieuwsbrief

Inschrijven voor de Kawasaki nieuwsbrief?
Vul dan onderstaand uw E-mailadres in!

5 juni 2019 Green by Brown #1

Fotograaf Graeme Brown, beter bekend als Geebee, geeft een unieke inkijk in zijn werk als WorldSBK en Kawasaki Racing Team fotograaf in deze nieuwe blog serie.

Mijn eerste World Superbike race heb ik in 1998 gefotografeerd op een afgeladen Donington Park in Groot-Brittannië. Het was tien jaar geleden dat de serie werd opgericht en de eerste race, onder de
SBK-vlag, op het circuit van Leicestershire werd gehouden. Het kampioenschap was op het hoogtepunt van zijn roem.

Ik was verslaafd en had het geluk dat ik kort daarna een opdracht kreeg om het hele kampioenschap te fotograferen. Sindsdien heb ik motorraces gefotografeerd, in vele vormen, op locaties over de hele wereld. Mijn belangrijkste werk blijft echter het WorldSBK.

Ik ben Graeme Brown... of zoals de meesten me kennen: "GeeBee".

Eind 2005 begon ik met Kawasaki Racing Team in de MotoGP te werken. In 2007 kreeg ik de opdracht om ook foto's van het WorldSBK te leveren, die alle klassen van het schema tijdens de raceweekenden bestrijkt. Nu richt ik me volledig op het WorldSBK, volg ik de serie over de hele wereld en fotografeer ik het WorldSBK-fabrieksteam en alle ondersteunde Kawasaki-racingteams.

In 1998 was ik aan het fotograferen met handmatige scherpstelling en op transparante film. Het duurde dagen, soms weken, voordat er in de gedrukte media verslag werd gedaan van een wedstrijd en mijn beelden werden gepubliceerd. Nu, in een zich steeds verder ontwikkelende digitale wereld, worden beelden en informatie direct gegenereerd en in een oogwenk verspreid. Het betekent dat de actie en de resultaten van een raceweekend later op de avond al oud nieuws zijn. Daartoe download ik nu regelmatig beelden van mijn camera en verstuur ik ze via mijn smartphone vanaf het circuit terwijl de actie nog gaande is.

Het werk dat ik doe is vervolgens geëvolueerd en ik leid nu een team van fotografen dat het kampioenschap behandelt en een reeks visuele en schriftelijke inhoud voor online publicaties en sociale netwerkkanalen levert.

Na 20 jaar verslag te hebben gedaan van WorldSBK-races vind ik nu dat de verhalen en beelden van de mensen achter de krantenkoppen me evenzeer interesseren als de dag dat ik begon; de dingen die race fans niet zien, wie en wat WorldSBK zo aantrekkelijk maakt. Met directe toegang tot rijders, monteurs, teambazen en andere leden van de media was het zinvol om de "volgende stap" te zetten en een aantal van wat zich achter de lens en achter de schermen afspeelt te delen in een Kawasaki blog genaamd "Green by Brown".

Als eerste hoor je van Kawasaki Racing Team's Crew Chief Marcel Duinker en zijn nieuwe teamgenoot, Leon Haslam. Welke uitdagingen ze tegenkwamen bij het smeden van een nieuwe werkrelatie, zowel technisch als persoonlijk, hoe hun relatie zich ontwikkeld heeft en ook de rol die Leon's rijderscoach en zeer ervaren vader, Ron, speelt in het team. Ik hoop dat je geniet van het leven in de pitstraat en dat Green by Brown je vermaakt en informeert.