Nieuwsbrief

Inschrijven voor de Kawasaki nieuwsbrief?
Vul dan onderstaand uw E-mailadres in!

17 mei 2023 Belg wil onaantastbaar wereldrecord tourrijden verbreken: 15 landen op één dag

Vrijdagavond 19 mei vertrekt Thierry Sarasyn om een onaantastbaar gewaand wereldrecord te verbreken. De Belg wil met de Kawasaki Versys 1000 15 landen op één dag bezoeken.

Het wereldrecord van de meeste landen op één dag stond tot vorig jaar op naam van de Italiaan Valerio Boni. Die deed in minder dan 24 uur 11 landen aan. Vorig jaar verbrak Thierry Sarasyn dat record door 13 landen op één dag te bezoeken. “Het konden er ook 14 geweest zijn”, herinnert Sarasyn zich. “Onderweg heb je wel wat tijd om na te denken. Het doel was inderdaad 14 landen, maar toen ik na minder dan 20 uur België al binnen reed, realiseerde ik me dat 15 landen ook mogelijk moest zijn. Ik liet het laatste stuk naar Nederland vallen, wetende dat ik het record al te pakken had en dat het weinig nut had 14 landen te doen als het mogelijk was om nog één land extra te doen. Méér is naar mijn mening niet mogelijk. Tenzij ze Disneyland officieel erkennen.”
 
Zeg nooit nooit...
 
Toch zag het er lang niet naar uit dat het Thierry Sarasyn zou zijn die zijn eigen record zou proberen te breken. “Ik had het helemaal gehad na die poging. Om het record officieel te maken, moet de motor uitgerust zijn met een tracking systeem. Dat registreert alles wat je doet, dus ook je snelheid. Ik wil en mag hier geen moderne Cannonball race van maken. Alles verloopt via de verkeersregels. Dus geen overdreven snelheid. Vorig jaar had ik een gemiddelde snelheid van iets meer dan 90 km per uur. Maar ik was kapot. Mentaal en fysiek. En je moet het wel veilig houden. Dus ik was nog niet eens van de motor gestapt in de aankomstplaats Arlon, toen ik aankondigde dat ik dit nooit meer zou doen.”
 
Maar zeg nooit nooit. “Met de Kawasaki Versys 1000 heb ik een veel comfortabeler motorfiets dan vorig jaar. Ik ken de routes, ik weet waar de valkuilen zitten en ik ben zo goed mogelijk voorbereid. Ik heb de plekken waar ik vorig jaar (te) veel tijd verloor vermeden in de route die ik uitstippelde. Maar zelfs dan blijven druk verkeer, wegomleggingen, navigatiefouten, slecht weer en nog een resem andere zaken, mogelijk. Zelfs als alles vlot loopt, wordt het een dubbeltje op zijn kant. Zaterdagavond rond 22.30 uur - en liefst een beetje vroeger - weten we of alles gelukt is.”
 
De route: Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Kroatië, Slovenië, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Nederland.
 
Totale lengte: 2300 km
Vertrek: vrijdagavond 22.30u in Istebna, Polen.
Aankomst: zaterdagavond (voor 22:30) in Eijsden (Maastricht), Nederland.

Volg de recordpoging via deze link: https://thierry-sarasyn.legendstracking.com/